Om du ser denna text har du troligen en gammal webbläsare eller använder du en handhållen enhet. Det kan också vara så att du har stängt av CSS-stödet i din webbläsare.
Du missar dock ingen information som står på vår sida. Men vi rekommenderar att du använder en nyare webbläsare, exempelvis en mozilla-baserad (http://www.mozilla.org/)

Kennel Pobe-s är uppfödare av rasen Bichon Frisé sedan 1985  |  english flaggaengelska

SKÖTSELRÅD

amerikansk

När det gäller wheaten talar man om flera olika pälstyper. Dels den irländska pälsen som blir mjuk, vågig och silkig på den vuxna hunden men kan vara något sträv på valpar och dels den amerikanska typen som har mycket underull, vilken dock minskar med åren. Sedan finns det blandpäls som är en kombination av de två huvudtyperna.

För att sköta en wheatenpäls behövs kammar och karda. Särskilt under uppväxten behöver pälsen kammas ofta, helst varje dag för att hållas tovfri. När hunden har fått sin vuxenpäls kan det räcka med en gång i veckan om man är noga varje gång.

Bild till höger:
Överst unghund av irländsk typ och underst valp av amerikansk typ.


badning

Badning

Bada din wheaten 1 gång i månaden. Använd ett milt kvalitetsschampo som inte torkar ut och avsluta med balsam. Se till att din hund är tovfri innan du påbörjar badningen.

Ställ hunden i badkaret eller duschen och tvätta pälsen som du tvättar ditt eget hår. Schamponera minst två gånger efter varandra och avsluta med balsam. Skölj mycket noggrannt. Torka hunden lätt med handduk och låt självtorka. Kamma igenom pälsen när den fortfarande är blöt. Ska du på utställning badar du hunden dagen innan eller kanske ett par dagar innan för att pälsen skall hinna bli riktigt blank.

klippning

Klippning

En wheatenpäls skall klippas ungefär varannan månad för att hållas snygg och lättskött. Vänd dig till din uppfödare eller gå en klippkurs och lär dig klippa själv.


agility

Aktivering

Lika viktigt som att sköta din hunds päls är det att träna och aktivera din wheaten. Välj det som passar dig bäst. Gå på brukshundsklubben, träna agility, lydnad eller använd din wheaten till eftersök.

© Pobe-s Kennel 2011